Monday, February 18, 2013

Kebun kecil lagi comel..^_^



                                      
                                                        Assalamualaikum sayangs..


                      Dah lama tak update blog ni,laptop buat hal la pulak. Hari ni aku nak share pasal   kebunku comel,cun kau memang ohsemm!!!wohoooo!! Time cuti ni aku habiskan masa berkebun, sebenarnya aku memang suka tanam pokok,cuma kekangan masa membuatkan niat aku untuk main-main dengan tanah terbantut..hehe.. Time yang paling sesuai untuk aku berkebun adalah time hujan,mendung,hahaha..dah macam spesis katak keluar time hujan,waktu-waktu ni lah paling afdal aku menanam,tak kisahlah messy pun tapi aku suka,comel ape main lumpur..hahaa..(p/s: aku bukan professional,just minat je)..hehe..so aku main tanam je ikut suka aku..bukan ape,aku tak berapa tahan panas..opsss!!bukan saja-saja okey,memang sejak dari kecik lagi macam tu..Pantang panas saja aku mesti mengamuk,tak pun pening..hehehehehe

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX


    Okey,ni antara pokok-pokok yang aku berjaya tanam,gambar-gambar kat sini original dari kebun kecil   aku ..hehehe



 haaa,ni pokok pudina aka mentha hentam sajalah,banyak sangat jenis sampai aku pun tak kenal,pudina baik untuk penghadaman dan macam-macam lagilah khasiatnya,.aku suka aromanya,memang menenangkan,pagi-pagi aku selalu ambik dan kunyah sajo..hakhak..sebelum tu cuci la dulu,dah jadi tabiat pantang nampak herbs yang segar n cantik-cantik aku kunyah je cam kambing,janji boleh makan..hahahaha




haaa ni nama dia cik som(tipu je) aka kesum aka polygonum minus,.Aku pun suka bau daun ni,very aromatic kata mat salleh, best kalau letak dalam laksa,tapi tak berapa elok consume selalu sebabnya kandungan oksalik kesum ni tinggi so halang serapan mineral dalam tubuh..pokok ni guna keratan batang je,senang nak hidup,rendam dalam air semalaman esok dah tumbuh akar,..credit to abang ipar aku,abang Halim,dia la yang bagi daun ni,lepas tu aku tanam la batang dia..Alhamdulillah hidup kembang baik punye..hehehehe.



haaa yang ni aku tak berapa pasti,tapi mungkin dill aka anethum graveolens rasanya,entahlah..tapi bau dia harum,kalau patahkan pokok ni mesti bau dia semerbak,best sangat..aku penah perap ayam dengan daun ni,wangi,tapi aku tak berapa suka,sebab bau nya over powering dan rasa macam makan perfume..hehe..tapi herba ni elok dimakan dan boleh kurangkan cholesterol.pokok ni pun aku tanam guna keratan batang.



Yang ni nama beliau selasih aka ocimum basillium, aku suka bau daun ni,menenangkan.Kalau aku jumpa dia ni aku gigit!!hehehehe..aku suka letak selasih dalam telur dadar,ohsem giler rasanya..biji dia best kalau letak dalam air,buat sirap selasih ke,best jugak..Pokok ni senang sangat nak tanam,aku guna keratan batang,credit to mak,puan Zaleha..mak yang amik kat rumah kawan dia,so aku pun tanam la,tup tup hidup,Alhamdulillah.



Ni pokok kari aka kari vepillai sangat tamil gitu, abang ipar aku yang bagi..so aku pun tanam la,cantik kan..hehe..masa mula2 nak besar,mak aku suka sangat buat kari,sampai togel pokok ni,lastly aku warn mak aku(cewah) jangan amik dah,biar dia besar dulu,nanti dia merajuk..hahahaha..boleh tahan ayat..hehehe..biji kari ni beracun, tapi daun nya sangat harum semerbak,bau kari lah,macam tak penah bau..tinggi zat besi dan vitamin c dan macam-macam lagilah khasiatnya..hehe



Ni miss lemonnyahsara(tipu lagi) aka lemon aka lemon lah..tak tau nama saintifik beliau..huhu..okay,ni pokok lemon yang aku beli,..tak sabar nak tunggu buah dia keluar..nak tunggu jadi puan..hehehe..by the way,buah dia kalau dimakan bagus untuk penghasilan sel darah putih,.



Okay,ni pokok pandan aka pandanus blahblahblah(tak pasti) hehe,aku rembat dari rumah mak cik aku..hehe..dulu dah tanam kat belakang rumah,memang besar giler dah macam tahap mengkuang dah..hehe..tapi sebab nak buat store,terus pokok tu dihapuskan..huhuhu..so i just plant it in the container jelah,so dia tak merayau dan boleh dikawal..



Pokok kunyit,daun kunyit boleh makan,best letak dalam gulai tempoyak, tak pun buat baju untuk ikan bakar..hehehe..wahhh "baju"..hahhaa..kunyit hidup untuk warna dan kaya dengan vitamin B6,kalium dan bagus untuk otak,elak alzheimer..



Pokok butang,ape erk nama lain beliau,lupa pulak..hehe..cantik kan,sesuai dengan kaler dinding,.aku tanam dalam akuarium..Pokok ni aku rembat kat tepi jalan je..hehe..pokok ni tak boleh dimakan,just tanaman hiasan je..tapi kalau nak makan,silalah rasa..



Pokok ni unknown,aku tak tau pe nama pokok ni,tapi sangat cantik,nampak tu bunga dia,..wahhh..
pokok ni pendek je,aku tanam kat bawah pokok cili..



Haaaa,ni pokok cili sp capsicum annuum yang tunang aku bagi sape lagi kalau bukan Azwan,hehe.. sweet kan,dia nak bagi aku bunga sebenarnye,aku cakap bunga tak boleh makan,so dia bagi pokok cili,maklum jelah aku ni memang penggemar cili..hehehe..korang haade????penah dapat tak pokok cili dari boypren uolls,tak penah kan..hahaha..haaa comel kan bagi pokok terus..tengok cantik kan beliau..capsaicin yang ada dalam cili membantu memanaskan badan..tapi kalau lebih boleh cirit birit..



Haaa cuba teka,ni ape??hehe..yang sebelah kiri ni,daun bawang putih aka alliun sativum dan yang sebelah kanan tu daun bawang aka allium cepa blahblahblah(tak pasti) dah nak mati da gayanye,sebab da banyak kali dah potong,.dan kalau perasan ada yang baru tumbuh tu..hehehehe.wieeee




Yang ni anak pokok mulberry merah aka morus rubra kot,yang ni haaa aku dan kembar aku amik kat rumah pak cik aku,tak sabar nak tunggu dia keluar daun and berbuah..wieeee!!!selalu amik buah ni kat rumah jiran aku,credit to cikgu Rozek pemilik pokok mulberry yang lebat berbuah..hehehe..mak aku selalu buat kordial dan jem,ohsem giler!!kalau kembar aku pulak dia suka bubuh buah mulberry atas pavlova,sedap!!daun pokok ni,orang bagi ulat sutera makan untuk hasilkan sutera,so kalau agak-agak nak jadi ulat sutera makan lah,,tapi kalau x silap pucuk dia orang buat ulam,ye kot,tak penah try lagi..hehe..buah mulberry kaya dengan anticyanine,haa tak reti eja la pulak..taram jelah..



Haa ni pokok kaduk aka kaduk naik junjung(gurau) aka pak kaduk(tipu) aka piper sarmentosum,yang pasti gambar ni lupa nak rotate..huhu..kalau tegok macam sireh kan,tapi daun kaduk lain sikit,lebih lebar dari sireh..daun kaduk sedap kalau campur dalam sayur botok,..daun pokok kaduk boleh guna untuk rawat panau..hehe..peace!!!



You are my straw to my berry,strawberry!!!aka fragaria ananassa...pokok strawberry ni abah yang beli kat cameron untuk kak tiey pada mulanya,haaaa ni anak-anak pokok strawberry yang aku potong and aku tanam dalam tempat salur air hujan..hehe..main rembat je..bawah salur tu aku buat lubang guna screwdriver...cool kan..hehe..strawberry kaya dengan antioksidan, boleh rendahkan kadar gula dalam darah...



Okay ni pokok bunga kertas aka paper flower(tipuuuu) aka bougainvillea spp.,yang ni bukan aku yang tanam...ni hasil usaha abah,encik Noh yang tanam..cantik kan..mane tak tumpahnya kuah kalau tak ke nasik ye dok..hehehe..aku suka berkebun ikut abah lahh..like father like daughter..Kebanyakkan pokok bunga kat rumah aku,abah yang tanam..semuanya cantik-cantik belaka..Abah memang ada talent dan pandai bab tanam menanam nih..hehe..see the leg lah..bapak sape???bapak Wadi!!!hehehehhehe..



                                Sampai sini je entri kali ni..hehe..till then...tatata..adiosssss!!!