Sunday, February 20, 2011

Kesabaran seorang ibu

                                          


lagu awan nano dari hafiz ni sesuai sangat lah dengan cerita yang bakal aku coretkan ni..sedih bila tengok mv lagu ni..memang menyentuh perasaan sangat-sangat..title post ni kesabaran seorang ibu,walaupun lagu ni tak berkait dengan ibu tapi rasanya sama sahaja..boleh je kot.....

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

semalam on the way nak pergi kolej..aku dan kembar aku nampak seorang mak cik ni...memang dia pakai baju semua kira one set lah..dari tudung sampai kaki warna memang match,.memang pandai mak cik ni bergaya,walaupun nampak macam kelakar,tapi aku tak gelakkan mak cik tu cuma tertanya-tanya mana anak dia,memandangkan mak cik tu kelihatan uzur..umurnya mungkin dalam 60an,aku main agak saja..tengok muka mak cik tu macam menanti seseorang..dan aku pun cakap kat kembar aku,dialognye lebih kurang camni lah..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
      
aku: mah,cuba ko tengok mak cik tu...pandai kan die bergaya,baju kalau boley nak one set je..

mah: ehhh,tu mak cik yang hari tu..hari tu masa aku tunggu bas dia ada juga..masa tu,aku duduk sebelah dia dan dia asyik pandang handphone aku  sebab masa tu aku memang tengah syiok sangat bersms..aku pun terperasan lah mak cik tu pandang-pandang je kat aku..aku pun tanya..mak cik tunggu sape? dan dia pun jawab mak cik tunggu anak mak cik..dan aku tanya lagi,..mak cik tunggu dari pukul bape??dan mak cik tu pun jawab,dari pukul 8 pagi tadi..aku terkejut giler sebab sekarang dah pukul 5 petang..mashaallah..lamanya... mak cik tak call anak mak cik ke??dan dia cakap dia dah call tapi anak dia taknak jemput sebab dia belum abis kerja lagi..dan dia nak pinjam handphone aku untuk call anak dia,patut lah dari tadi dia asyik pandang handphone aku je..aku pun terus minta nombor phone anak mak cik tu..dan aku call anak dia..suruh dia jemput mak dia..dan after that anak dia sampai dan jemput mak cik tu..

aku: Mashaallah,tak sangka ada anak macam tu...kalau aku ada masa tu dah lama aku hentak anak mak cik
       tu..sampai hati buat mak dia macam tu..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

....dan perbualan kami berakhir sebab kembar aku mengantuk dan kepenatan..van koperasi yang kami naik tu masih menunggu penumpang,dan sempat lah dia tidur..dan aku asyik memandang mak cik tadi..dalam hati ku terbit rasa sedih dan simpati...moga Allah merahmati mak cik tu..kesian bila difikirkan semula...sanggup seorang anak membiarkan ibunya keseorangan menunggu dari pagi sampai petang...Ya Allah..tersentuh hati aku,.takkan lah takde mase rehat,atau minta lah kat boss nak keluar ambil mak dia,ni tak..boleh dia biar je mak dia macam tu..si ibu pula tetap menanti dengan penuh sabar...seriously,aku menangis selepas kembar aku ceritakan pasal mak cik tu..Ya Allah,jadikan la aku anak yang taat kepada ibu dan bapaku dan rahmatilah ibu bapaku..
jauhkanlah aku dari menderhakai mereka..itulah kasih seorang ibu..ibu sanggup sabar dengan karenah si anak.
ibu sanggup jaga kita dari kecik sampai lah besar..seorang ibu boleh menjaga 6 atau sepuluh atau berapa sahaja anak yang dia ada..dan kasih sayang yang dicurahkan sama rata,tapi 6 atau 10 orang anak tadi mampu ke jaga seorang ibu???aku mengingatkan diri aku juga..takut sangat jadi macam tu...minta jauh lah..
demi seorang awek sanggup jumpa dan masa pun tepat je,tapi bila ibu minta jemput dari terminal banyak pula alasannya..taknak lah macam tu..itu pun dah kira berdosa...da dikira derhaka..harap kita semua dijauhkan dari berbuat demikian..cehh,skema pulak ayat..tapi betul lah...sayangilah ibu dan bapa kita..masa mereka ada ni la kita perlu berbakti kepada mereka..nanti bila dah takde mula la tercari-cari,pastu mula lah guna perkataan  "kalau"...haaa masa tu menyesal pun dah tak guna dah.."kalau kalau" dah takde dah..nak "kalau" ape lagi kan..sama-sama lah kita renung dan ingat balik pengorbanan parents kita..mungkin kita tak sedar,sebab dah terlalu banyak pengorbanan yang dilakukan...

            
                    

mmmmuuuahhh,sayang ibu..kucing pun tau sayang akan ibu dia,inikan manusia yang Allah bagi akal yang sihat tapi kufur nikmat..anyway,sayangilah ibu kita..ibu ada satu je..itu pun kita tak tau nak hargai..AKU SAYANG MAK AKU...