Saturday, August 20, 2011

Ramadhan datang lagi...

Alhamdulillah, aku masih berpeluang menyambut Ramadhan bersama family aku,puasa tahun ni biasa-biasa sahaja, tak seperti selalu..mungkin mak dan abah nak berjimat untuk perkahwinan kak tiey..andaian yang sangat boleh di terima pakai..dan menikut kiraan hari bulan sepatutnya kami sekeluarga dah sibuk-sibuk beli baju raya tapi untuk kali ini mungkin lambat sikit agaknya.. alaaa shopping last minute lah baru seronok!! ohh tidak, aku paling benci dengan suasana yang bising dan terpaksa berasak-asak di tempat yang sesak..ouhhh!!nanti mulalah rasa nak muntah maklum sajalah aku ni kan agoraphobia..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

okay now,talking about weather pula..cuaca hari ini sangat sejuk, Alhamdulillah..syukur sangat-sangat dan insyaAllah,kalau tiada halangan hari ni aku akan berbuka puasa bersama my hubby Azwan..hewhew..wahh sukanya,kalau jadi, inilah first time for this year berbuka puasa sama-sama dengan hubby...hoye hoye!! sukanya!!!


Sunday, July 17, 2011

Jalan-jalan

Alhamdulillah, hari yang sangat seronok dan menggembirakan..dapat jalan-jalan bersama Hawa, Kak Biey dan Kak Ah..wieeee!!!Just like having a vacation dan yang penting pakejnya sangatlah murah..hahaha..tak perlu bawa duit banyak-banyak tapi perulah juga seandainya berlaku sebarang masalah..ouhh cukuplah dengan membawa kad bank..haha..jangan kuno sangatlah!!tapi aku jarang sangatlah nak guna kad bank selalu dapat duit by hand sahaja...ehh bukan itu yang aku ingin ceritakan..baiklah, pakej yang aku ceritakan ialah we stayed at rumah Hawa..First time datang rumah Hawa,dan keluarga Hawa sangat baik dan sporting gila!!hehe.. Family Hawa sangatlah sempoi dan rumah mereka sangatlah meriah,maklum sajalah Hawa ada adik kecil,Arif namanya..sangat comel dan agak keletah..seronok melayan karenah Arif..yang penting adik Hawa tak nakal.. budak yang cukup bijak walaupun tidak sempurna..Aku kagum dengan family dia,cukup tabah,bersikap terbuka dan menerima seadanya..Ibu da bapa Hawa orangnya sangat sempoi dan seronok bersembang dengan mereka berdua..ada saja cerita yang ingin diceritakan walaupun kadang kala berbaur riak tapi aku faham mereka tidak bermaksud begitu biasalah ibu dan bapa mana yang tak bangga apabila anak-anak mereka dapat pencapaian yang tinggi serta membanggakan dan itulah kali pertama aku boleh bergelak ketawa dengan orang yang lebih senior dari aku..Parents Hawa umpama sahabat dan tak hairanlah hubungan mereka sangat rapat..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

baiklah,aku tinggal di rumah Hawa selama empat hari..dan dalam masa empat hari itu merata lah kami pergi berjalan, pusing-pusing Shah Alam dan KL..sangat seronok!!bukanlah aku tak pernah pergi Shah Alam tapi seronok dapat hangout bersama kawan-kawan..kalau aku tak silap tempat pertama kami pergi ialah masjid jamek..sangat fun bila Hawa bagitahu yang Nad, Nety dan Anep pun ada sama.. wahhh seronoknya!!aku jalan-jalan sampai hampir melecet kaki ni..hehe..lain-lain tempat yang kami kunjungi ialah i-city,tasik Shah Alam,time square, bukit cherakah,masjid Shah Alam..dan merata tempat lagi kami pergi..sampai terlupa nama tempat tu..huhu..aku sangat berterima kasih pada Anep yang sudi menjadi tour guide dan juga driver kami..huhu..Anep sangat bermurah hati dan sanggup menolak duit minyak yang kami bagi..sebagai tanda terima kasih kami belanja Anep aiskrim..huhu..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

moment yang paling kelakar semasa aku,Hawa dan Kak Ah naik roller coaster..hanya mampu menjerit dan mentertawakan kawan sebelah..haha..macam-macam ragam..huhu.. bila turun masing-masing pening dan ada yang muntah!!!hahaha..kelakar gila!! ikutkan banyak lagi yang ingin aku coretkan tapi cukuplah sampai di sini.. nanti bila-bila aku rajin akan aku edit post ini lagi..hehe..okaylah..semoga kenangan ini kalian tidak lupakan..seronok dapat jalan-jalan menghabiskan masa bersama kalian..love you guys!!!







Wednesday, June 29, 2011

Tersangat gembira

Baiklah, sebenarnya aku tak gembira pun.. "tersangat" gembira tu hanyalah terms yang boleh dikatakan sinis atau pun ala-ala menganjing..menganjing di sini bukanlah "anjing" atau dog(wof wof wof)  siap buat bunyi lagi..hehe.. Hanya sekadar berkongsi rasa yang sangat sedih kerana tidak dapat menjawab soalan quiz csc (sesiapa yang penah belajar tahu lah) dengan jayanya.. Maafkan saya sir, saya memang agak bengap bab-bab komputer ni...hehe

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

bagi aku coding sangat susah..bukanlah susah apa pun,cuma banyak sign yang perlu difahami dan dihafal, bagi aku, aku jenis yang boleh menghafal tapi kalau melibatkan sign ataupun bentuk-bentuk dalam coding tu agak sukar bagi aku,walaupun mudah bagi sesetengah pihak tapi bukan mudah untuk aku..dan aku tabik pada sesiapa yang berkecimpung atau belajar dalam bidang ni..mahu putus urat aku belajar benda alah ni..huhu..agak-agaknyalah kalau dibedah otak Bill Gates mesti banyak saraf yang bersimpul..hahaha..suka-suka hati membuat andaian..mungkin aku bukan dilahirkan untuk mencintai bidang ini,walaubagaimanapun aku mesti belajar..ilmu itukan untuk dipelajari jadi belajar dengan ikhlas..itu kuncinya..waahhh berpuitis pula..kata hikmat tu..



Tuesday, June 28, 2011

Gagal

Haahhhhh..memang terkejut dan naik darah bila dapat tahu adik aku gagal Bahasa Melayu...haiyooooo...
Rasa kelakar pun ada dan sedih pun ada,bercampur baur...Adik aku hanya mampu tersengih,senyum kambing lagi...apalah nak jadi....kalau yang fail tu bahasa asing bolehlah diterima lagi,ini Bahasa Melayu pun boleh gagal...persoalan diutarakan di situ....semasa di zaman persekolahan dulu,aku punyalah takut nak tunjuk result pada mak dan abah sebab aku gagal addmath..tapi adik aku siap tunjuk pada parents aku macam dia cemerlang..hishhhh,macam-macam.....seolah-olah kegagalan itu sesuatu yang membanggakan...suruh belajar ada sahaja jawapannya...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

mungkin selama ini dia dimanjakan dengan ps2,iphone dan sebagainya...semua yang dia inginkan dia dapat..tapi aku serta adik-beradik yang lain tidak merasa semua itu, bukannay cemburu cuma sekadar menyuarakan apa yang aku rasa...huhu...hmmm,bila abah marah mulalah menangis...hahhh,puas hati aku..menangis juga kau akhirnye...hahahahahaha...baru ku puas baru ku puas...apa pun tak boleh..hehehehehehe(gelak jahat) terasa macam menang loteri bila dapat tengok dia menangis..hahahahaha...jahat kan aku...tapi sebagai seorang kakak yang selalu kena buli dengan adik,aku dapat rasai kepuasan mendengar tangisanmu wahai adikku..hahahahaha..gelak lagi...itu maknanya gelak puas..hehehe..ok la..sampai sini sahaja aku nak gelakkan adik aku...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Sebenarnya kegagalan itu perkara biasa..aku juga pernah gagal dan banyak kali gagal,cuma apa yang membandingkan kita dengan orang lain ialah bagaimana kita berhadapan dengan kegagalan tersebut,seperti adik aku, aku boleh anggap yang dia mampu mengatasi rasa sedih walaupun dia gagal,tapi mungkin juga dia puas dengan hasil usaha yang sedikit maka itulah hasilnya..maka berusahalah sesungguhnya setiap apa yang diusahakan itu pasti membuahkan hasil,gagal atau tidak itu belakang kira,sesungguhnya kita sudah berusaha selebihnya serahkan sahaja kepada Allah..kita dikira gagal sekiranya kita berhenti mencuba setelah kita gagal..bagi aku..di mana ada kegagalan di situ letaknya kejayaan..

Aku tak bodoh

Aku tak bodoh

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Pada mulanya aku malas nak tengok cerita ni..tapi adik aku sibuk suruh aku tengok...katanya cerita ni sedih dan aku pun tontonlah..huhu..memang sedih pun...memang ada situasi dan apa yang dilakonkan itu hanyalah perkara biasa yang berlaku dalam kehidupan kita...sejujurnya,semasa aku tingkatan tiga aku pernah rasa mahu lari dari rumah sebabnya aku rasa parents aku mengabaikan aku..tapi akhirny,alhamdulillah aku tak buat macam tu...huhuhu...gila kan???okay..berbalik semula dengan cerita tadi....betul-betul dari lubuk hati aku...cerita ni bestttttttt....walaupun ada orang cakap cerita ni ciplak dari filem luar...tapi it's ok rasanya asalkan  mesej dalam cerita ini dapat disampaikan dan memberi impak yang baik untuk semua...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

dan apa yang berlaku dalam filem  itu memang pernah terjadi pada aku....ada satu petikan dari filem tu kalau tak silap aku lah...."aku tak bodoh,kebanyakan  subjek aku dapat 70 markah,tapi kenapa orang dewasa tak pernah puji,apa pasal ya??".memang,aku pernah mempersoalkan benda yang sama masa aku sekolah dulu ,masa aku dapat result pmr...memanglah result aku tak gempak macam orang lain,juz setakat 3A sahaja ..apalah sangat kan..lainlah kalau subjek tu ada 3 sahaja..hikhik....mak aku tak pernah pun puji dan dia akan cakap "itu sahaja ke yang mampu????"ucapan tu yang membuatkan aku takut nak tunjukkan report card pada mak aku, memang kena sebiji atas batang hidung...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

tapi sebenarnya aku tahu mak mahukan yang terbaik untuk anak dia...memang pada mulanya rase nak meleleh jugalah bila kena 'smash' dengan mak tapi lama-lama ia menjadi kebiasaan....aku anggap kata-kata mak tu sebagai pemangkin semangat untuk aku....dan mulai dari hari aku kena 'smash' tu aku hanya fikir positif...mak memang seorang yang suka bagi kata-kata yang agak pedih bila di dengar tetapi sebenarnya niat dia hanya mahu anak-anaknya kuat dan sentiasa berusaha..mak aku memang begitu tetapi aku sangat sayangkan mak aku.. 




Monday, June 13, 2011

Laman sesawang

Seperti biasa aku menghabiskan waktu ngan bertagged...aku lebih memilih bertagged dari ber"facebook" kerana aku rasakan yang aku lebih selesa tidak diganggu dengan komen-komen yang merepek dan melihat perempuan lain komen di wall zawjiku.ya, aku cemburu,tersangat cemburu..okay enough

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 Cerita pasal tagged, macam-macam aku jumpa di laman bernama tagged, maklum sajalah laman sesawang yang meluas dan lebih mudah untuk si penipu untuk menipu..tapi ada juga yang berniaga, dan tak semua tu tipu,masih wujud orang yang jujur..terutamanya yang buat bisnes dalam talian..aku suka bertagged kerana lebih mudah, ramai kawan-kawan yang kita tak kenal dan kita tak perlu add ramai orang,dan kita boleh block atau remove kawan kita sesuka hati..huhu..kawan tagged aku tak ramai pun..harus menepati ciri-ciri yang telah ditetapkan..yang penting bukan yang jenis gatal dan suka meraban..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

here some photos from my tagged




XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

twitter pun ada cuma agak bersawang lama tak buka..lupa password sudah..hewhew



Wednesday, June 8, 2011

Ponteng

Hari ini hampir seharian aku tak hadir ke kelas..hahahaha...ini gara-gara keluarga lactobacillus terlebih dalam perut..hehehe...arghhh,merana sakit perut + cirit-birit + nak muntah...segalanya plus minus, aku dilanda demam kura...hahahaha..poyo...okay merepek..huhu

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Toilet tu dah jadi rumah kedua aku..apa tidaknya..baru nak masuk bilik dah ke jamban..huhu..aduhhh,,merana rasa...apapun tak boleh..pagi tadi dah siap-siap nak pergi kelas..tapi disebabkan aku tidak dapat mengawal organ dalaman ku jadi terase takut pula "terebox" dalam kelas..hehe...nanti jadi hari ini dalam sejarah pula..hakhak..ohh tidakk!!!...malu..jadi aku berehat sahaja di bilik..teramatlah bosan menghadap dinding...masa yang ada aku gunakan sepenuhnya untuk ke toilet and tidur..hehehe..



cara-cara untuk mc satu hari (aku dah cuba anda bila lagi)

1) Anda perlu ada duit untuk membeli satu bundle yakult
2) Minum dua atau tiga botol yakult tersebut bergantung pada ketahan perut anda, kalau perlu minum lebih
3) Tunggu selama satu hari dan kemudiannya anda akan rasa kesannya
4) Bila dah berkesan silalahke tandas
5) Selamat mencuba ^_^

p/s: jangan lupa pam selepas buang


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Info:
Lactobacillus casei merupakan spesies dari genusLactobacillus yang terdapat dalam usus dan mulut kita, tugas dia menghasilkan asid laktik, jadi ia menggalakkan pertumbuhan bakteria baik. Lactobacillus acidophillus pula ialah penghasil enzim amilase, ala enzim yang cernakan karbohidrat tu. Kelurga encik Lactobacillus ini membantu sistem pencernaan dan sangat sesuai untuk orang yang mengalami masalah sembelit..

Sources: C & P


Saturday, June 4, 2011

Fesyen

'i am passionate about fashion'...bukan setakat fesyen sahaja...aku juga suka make up and everything yang berkait dengan kecantikkan...well,as human being mestilah akan tertarik dengan something yang cantik di pandang,tak gitu katonyo??walaupun kenyataannya aku tidaklah cantik pun...manis tu mungkin ada sikit ..huhu.perasanlah sangat..sekarang ni dah banyak sangat dah fesyen-fesyen terkini...yang paling famous dekat university sekarang ni...bagi yang bertudung fesyen ala yuna yang terlilit terbelit tu...dan yang memang gila fesyen dari korea semestinya ikut cara artis-artis korea lah...dari barat pula,ala-ala vintage gitu dan macam-macam lagi fesyen yang cantik,pelik dan melampau senang kata..haaa da berlambak da fesyen kat luar sane tu,masing-masing tak nak kalah lah katakan...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX


fesyen yuna yang diminati ramai, tapi sori i'm not one of them..aku tak minat yuna ok...



 fesyen vintage...melihat warna dan rekaannya agak lama macam ala-ala zaman nenek-nenek kita dulu..sememangnya vintage berasal dari zaman Inggeris dulu,anyway,sekarang ni it's become a fashion for youngest dan seolah-olah dibawa kembali ke zaman sekarang...the color is really soft...



korea and korea lagi....anyway sangat cute...tapi why their leg is so small???dah macam tiang lampu dah...huhuhu...

~tapi ada 1 fesyen ni yang bagi aku agak cantik ,tapi mungkin pelik pada pandangan orang lain...nama fesyen ni, 'color blocking'..color blocking ni adalah kombinasi warna yang agak menonjol and terang yang pastinya kalau orang yang bukan peminat fesyen akan cakap seseorang tu gila kalau pakai macam tu....tapi bagi aku,kalau nak ikut trend color blocking ni kena lah pandai memilih...dan kena pastikan si pemakai berani atau tidak untuk pakai itu sahaja..easy right??


 kaler yang sangat menyerlah..


agak-agak kalau sesat dalam hutan,baju ini sangat membantu...hehe..dari jauh lagi dapat jejak..huhuhu

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Info:
colour blocking adalah gabungan dari tiga warna yang terang mahupun gelap pastikan warna tersebut kontra ..okay ni salah satu blog fesyen yang sangat cool,boleh lah tengok tips untuk colour blocking ni.. yeayyy!! <br> http://www.beautyismyduty.com/fashion/be-fashion-forward-with-these-awesome-color-blocking-tips/



Thursday, June 2, 2011

Appoinment

Semalam nak cerita ni...wahhh..dengan suka hati sesedap rasa dapat juga bertemu dengan buah hati ku...bhahahaha...riang gumbira rasanya,katonyo....tak terkata lah....huhuhu...perghhh,neves tahap gaban sebenarnya..tapi pura-pura cool saja..ouhh sungguh susah sekarang nak ketemu sama itu kekasihku..dah macam David bekam nak kena buat appoinment dulu barulah dapat jumpa..haisshhh, apalah nasib berkasih-kasihan dengan orang ternama..haha

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Entri hari ni macam sampah sikit..mungkin terlalu teruja...hahhh, Whateverrrr!!...jom sama-sama makan sampah.....yang penting kita enjoy!!!!!(sambil buat macam nora danish)..huhu

Tuesday, May 31, 2011

First day for this sem

Dah lama tak update this blog lah....lama menyepi,dek gara-gara modem streamyx kat umah di langgar kucing yang suka sangat memijak benda alah tu...ahhhahhh!!!now i'm in senior year..hahaha...seronok kah????tak berapa lah...rasa pressure, bagai ditekan-tekan gitu katonyo...why???why???why??baby why???hahak..menggatal + mengade saja..tak perlu sampai nak banyak sangat why tu kan...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

hmmm,seriously memang agak tension dan pressure...tapi boleh bendung lagi kot...tidaklah sampai rasa nak bunuh diri pun...uih,,nauzubillah...mintak jauh la...anyway,tempuhi hari mendatang dengan penuh keriangan bersama kawan-kawan dan orang yang tersayang...belajar dan terus belajar sampai mati..sebab bila nak mati nanti kita akan diajar mengucap juga,sesungguhnya kita tidak akan berhenti belajar..apa-apa pun,seronok dapat jumpa kawan-kawan dan alhamdulillah semuanya masih sihat dan aku pun semakin 'sihat'...huhu...tetapi buat masa ni, tak dapat lagi bertemu dengan kekasih hati...wahhhh,poyo sangat
 ni haaa..menyampah!!!takpela,ada masa dan ada jodoh kita jumpa ye abanggg..hehehe...nak bang kat telinge abang..hahahahahahahaha...gelak sambil gosok perot yang dah ada spare tayar...hakhak...maksud di situ?????alaaaa,lemak yang kian menebal di sekitar perut ku @ka spare tayar..hehehehe

Thursday, March 10, 2011

The day we become pencuri

masa      : hampir pukul 4 petang
tarikh     : dirahsiakan..tapi hari rabu
lokasi     : UPK uitm 
kejadian : dirahsiakan
watak2  : Ekin sebagai the mama
               Hawa sebagai perompak 1
               Aku sebagai perompak 2

Di petang yang hening..burung-burung berkicauan sambil mencicip..cip cip cip..hahaha..agak bodoh bunyinya.. kejadian ini berlaku semalam dan menunjukkan kesengalan masing-masing..selepas habis kelas kimia semalam kami the charlie's angel (agak melampau di situ) iaitu Hawa,Ekin dan aku..berjalan-jalan dengan penuh kegigihan untuk pergi ke dsg la kononnya...dsg atau nama panjangnye,dewan serba guna @ka damn so good..hahaha...dan sebelum pergi sana kami singgah sekejap kat pasar,mulanya nak pergi beli air sahaja dan jalan-jalan kat situ..tup tup terjebak ke tempat jual selendang..memang lah...kawan-kawan aku ni kalau menyinggah tak membeli tu memang bukan diorang lah tu..dan macam biasa aku mengambil posisi ku sebagai tiang kanopi lagi dan diorang pula sibuk mencari tudung syria lah,,tudung ikan kering lah..tudung saji lah..macam-macam..kalau tiap-tiap minggu beli selendang tak ke lingkup kilang papan..hehehe,takpela duit diorang ye pun apa hak aku nak halang..hehehe...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

dan selepas habis memunggah dan membeli selendang tu kitorang "bergegas" ke dsg,sebenarnye tak hingin pun nak pergi..tapi sebab ada ceramah pasal sufo lah apa lah.'NO SUFO NO RESULT'..sebab itulah kitorang pergi juga..itu pun sekadar pergi dengar ceramah 15 minit je dan kitorang tulis attendance dan blah..dan kitorang meneruskan perjalanan ke kolej..otw nak balik bilik Hawa dan Ekin,Ekin pula cakap nak mintak sticker barangan elektrik kat upk..dan kitorang pun pergi lah sana...wahhhh,memang bes..tengah panas-panas dapat duduk dalam aircond...perghhhh,syiok banget...uuu kalau dapat makan abc lagi best wooo...huhuhuhu...aku pun rest jap kat kerusi yang "empuk sangat" kat dalam UPK tu...dan Hawa pula masuk je dalam tu terus pergi dekat rak buku,,mimpi apa entah nak baca buku petang-petang ni..hahaha..dan dia ambil buku kosmik,tajuknya agak mengerikan...KIAMAT 2012???..perghhh,tajuk kontroversi...hehehe..kononnyalah..dan Hawa macam tertarik  dengan buku tu..aku pun join venture lah dengan Hawa baca buku tu...da baca sikit rasa best pula,dalam hati terasa nak ambil je buku tu..last-last Hawa cakap 'tibe-tibe macam nak curi je buku ni'..hahahah..gotcha!!!ko memang dapat baca fikiran aku lah Hawa..hahahaha..dan kitorang teruskan membaca..Ekin pula tengah berurusan dengan abang UPK tu...Ekin dalam masa yang sama jadi tukang cover line tapi dia sebenarnya tak tahu menahu pun yang kitorang tengah merancang untuk mengkidnap buku tu..hahahahaha..giler tip top plan..hahaha..Ekin sebagai the mama yang sibuk cover line..aku dan Hawa sebagai perompak 1 dan 2...bhahahahaha..mula-mula Hawa macam tak jadi nak curi buku tu sebab line macam tak berapa clear..dan aku pun buat-buat rilex..dan agak-agak abang UPK tu blah..apa lagi rompak lah...hahahahah..Hawa mulanya nak letak dalam beg dia,,last-last aku dengan coolnya buka beg dan cakap kat Hawa, "we,beg aku besar buh dalam beg aku la'..bhahahahahaha..akhirnya,,kami berjaya ,merompak buku tu...hahahah.misson accomplish!!!dan ekin pula tak tahu yang kitorang baru je buat kerja jahat tadi..hahahaha..keluar je dari tempat tu..masing-masing gelak besar memikirkan kesengalan masing-masing...hari-hari seorang pencuri..



part time job..bhahaha =)
                                    


Sunday, February 20, 2011

Kesabaran seorang ibu

                                          


lagu awan nano dari hafiz ni sesuai sangat lah dengan cerita yang bakal aku coretkan ni..sedih bila tengok mv lagu ni..memang menyentuh perasaan sangat-sangat..title post ni kesabaran seorang ibu,walaupun lagu ni tak berkait dengan ibu tapi rasanya sama sahaja..boleh je kot.....

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

semalam on the way nak pergi kolej..aku dan kembar aku nampak seorang mak cik ni...memang dia pakai baju semua kira one set lah..dari tudung sampai kaki warna memang match,.memang pandai mak cik ni bergaya,walaupun nampak macam kelakar,tapi aku tak gelakkan mak cik tu cuma tertanya-tanya mana anak dia,memandangkan mak cik tu kelihatan uzur..umurnya mungkin dalam 60an,aku main agak saja..tengok muka mak cik tu macam menanti seseorang..dan aku pun cakap kat kembar aku,dialognye lebih kurang camni lah..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
      
aku: mah,cuba ko tengok mak cik tu...pandai kan die bergaya,baju kalau boley nak one set je..

mah: ehhh,tu mak cik yang hari tu..hari tu masa aku tunggu bas dia ada juga..masa tu,aku duduk sebelah dia dan dia asyik pandang handphone aku  sebab masa tu aku memang tengah syiok sangat bersms..aku pun terperasan lah mak cik tu pandang-pandang je kat aku..aku pun tanya..mak cik tunggu sape? dan dia pun jawab mak cik tunggu anak mak cik..dan aku tanya lagi,..mak cik tunggu dari pukul bape??dan mak cik tu pun jawab,dari pukul 8 pagi tadi..aku terkejut giler sebab sekarang dah pukul 5 petang..mashaallah..lamanya... mak cik tak call anak mak cik ke??dan dia cakap dia dah call tapi anak dia taknak jemput sebab dia belum abis kerja lagi..dan dia nak pinjam handphone aku untuk call anak dia,patut lah dari tadi dia asyik pandang handphone aku je..aku pun terus minta nombor phone anak mak cik tu..dan aku call anak dia..suruh dia jemput mak dia..dan after that anak dia sampai dan jemput mak cik tu..

aku: Mashaallah,tak sangka ada anak macam tu...kalau aku ada masa tu dah lama aku hentak anak mak cik
       tu..sampai hati buat mak dia macam tu..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

....dan perbualan kami berakhir sebab kembar aku mengantuk dan kepenatan..van koperasi yang kami naik tu masih menunggu penumpang,dan sempat lah dia tidur..dan aku asyik memandang mak cik tadi..dalam hati ku terbit rasa sedih dan simpati...moga Allah merahmati mak cik tu..kesian bila difikirkan semula...sanggup seorang anak membiarkan ibunya keseorangan menunggu dari pagi sampai petang...Ya Allah..tersentuh hati aku,.takkan lah takde mase rehat,atau minta lah kat boss nak keluar ambil mak dia,ni tak..boleh dia biar je mak dia macam tu..si ibu pula tetap menanti dengan penuh sabar...seriously,aku menangis selepas kembar aku ceritakan pasal mak cik tu..Ya Allah,jadikan la aku anak yang taat kepada ibu dan bapaku dan rahmatilah ibu bapaku..
jauhkanlah aku dari menderhakai mereka..itulah kasih seorang ibu..ibu sanggup sabar dengan karenah si anak.
ibu sanggup jaga kita dari kecik sampai lah besar..seorang ibu boleh menjaga 6 atau sepuluh atau berapa sahaja anak yang dia ada..dan kasih sayang yang dicurahkan sama rata,tapi 6 atau 10 orang anak tadi mampu ke jaga seorang ibu???aku mengingatkan diri aku juga..takut sangat jadi macam tu...minta jauh lah..
demi seorang awek sanggup jumpa dan masa pun tepat je,tapi bila ibu minta jemput dari terminal banyak pula alasannya..taknak lah macam tu..itu pun dah kira berdosa...da dikira derhaka..harap kita semua dijauhkan dari berbuat demikian..cehh,skema pulak ayat..tapi betul lah...sayangilah ibu dan bapa kita..masa mereka ada ni la kita perlu berbakti kepada mereka..nanti bila dah takde mula la tercari-cari,pastu mula lah guna perkataan  "kalau"...haaa masa tu menyesal pun dah tak guna dah.."kalau kalau" dah takde dah..nak "kalau" ape lagi kan..sama-sama lah kita renung dan ingat balik pengorbanan parents kita..mungkin kita tak sedar,sebab dah terlalu banyak pengorbanan yang dilakukan...

            
                    

mmmmuuuahhh,sayang ibu..kucing pun tau sayang akan ibu dia,inikan manusia yang Allah bagi akal yang sihat tapi kufur nikmat..anyway,sayangilah ibu kita..ibu ada satu je..itu pun kita tak tau nak hargai..AKU SAYANG MAK AKU...

Thursday, February 17, 2011

Hari yang pedas

Apa yang pedas???hari???ehhh,bukan lah...sepatutnya hari yang panas..wahhh,hampir dehidrasi aku ni...terbakar kulit muka dek kerana pancaran matahari yang sungguh hangat...hahaha...mengada-ngada betul lah..hehe..alaaaa,baru panas dunia..time panas-panas ni..kalau dapat makan abc..uuuu syiok giler...confirm segar je rasa...hehe..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

hari ni selera aku sumpah cakap macam hantu..wahwah...kerja nak makan je..hehehe..maklum jela,selera nak macam raja je..nak makan tenggiling golek la,panda masak kicap la..hahaha..macam-macam... mane nak cari semua tu..hehe..happy sangat hari ni dapat jawab quiz csc dengan hampehnya..hehehe...arghhh tak kisah lah..yang penting dah jawab..tawakal jela..dan yang bestnya tadi dapat makan tengahari dengan lahapnya dengan orang tersayang..hehe..tak sangka..hahaha..poyo je..bukan selalu sangat ke makan sama-sama..hehe...

Wednesday, February 16, 2011

Lilit sampai terbelit

Hari ini macam biasa lah..ada pasar kat uitm..macam selalu..setiap hari rabu je mesti akan ada pasar untuk diorang jual makanan,tudung n macam-macam lah..ala macam pasar malam la..cume takdela sampai malam..pasar separuh hari je..hehe..haaa,tadi baru je habis kelas kimia terus diorang ajak aku pergi pasar..mulanya tak nak follow lah kononnya,last-last 'terjebak' pulak..hehe..sape lagi yang ajak kalau bukan teman baikku..cewahhh...yes..they're my best fren yang giler-giler n baek giler la..haha..semuenye giler la wa cakap sama lu..hehe..n tempat pertama yang kitorang singgah....tempat jual tudung n selendang la..hehe..macam biasa,aku sebagai tiang kanopi,so tengok jela..memang cantik-cantik selendang kat situ..semuenye trend terbaru..ekin n hawe ape lagi kalau da singgah tak membeli memang tak sah la kan..diorang sibuk mencari selendang..siap punggah kat meja mak cik penjual tu ag..hehe..kelakar la..tapi diorang memang sempoi je..aku pun smpat la cuci mata tengok selendang-selendang kat situ...aku ni bukan tak mengikut perkembangan fesyen selendang,memang aku teringin nak pakai cume tak reti nak lilit..silap hari bulan boleh tercekik..hehe..bukan tak cube..tapi memang tak berhasil,mungkin kene banyak praktis lagi kot..hehe..ingat lagi hari tu mase nak pergi kelas..hawe buli aku,dia suruh aku pakai selendang..mak aih.!!mane la reti..last-last hawe pakai kan..hehe..terasa diri ni macam budak-budak je bile ada orang pakaikan selendang...tapi memang terase lain sangat..rase malu sebab terserlah ketembaman pipi ku..hehe...tapi takpela untuk diorang aku follow jela..hehe..masuk kelas je ada yang menegur..eeee malunye..maybe sebab tak biase kot..tu la first time aku pakai selendang pergi ke kelas..hehe..tapi sekejap je pun..tak sampai sehari at last aku pakai tudung bawal ku..hehe..memang tudung bawal ngan diri aku tak boleh dipisahkan..hehe..aku rasa lebih selesa pakai tudung biase..hehe..tapi tak kisah la..tudung ke selendang ke..yang penting menutup aurat..itu yang pasti... bukan menolak untuk memakai selendang tapi buat masa ni aku lebih selesa dengan tudung yang aku pakai ni..itu kan lebih baik...pakai sesuatu mengikut keselesaan..insya-Allah,selendang tu akan ku cube pakai bile masanye tibe..hehe..mengada-ngada la pulekss..hehehe..apa-apa pun...nak lilit pun jangan la sampai diri sendiri tak selesa pulak...

me with gadis2 selendang....=P
akhirnye aku pakai jugak selendang langsir nih..hihi.....

 lilit dan lilit lagi...gadis2 cover gurl  majalah selendang la kononnye....hahahaha
sekali lagi pose...yang ujong blah kanan tu xley blah...cover gurl majalah nur la katekan..haha

Permulaan baru..


Segalanya bersama orang yang aku sayang..orang cakap kalau nak cinta tu kekal lama kena lah ingat semula kisah lama kan..baru lah cinta tu akan sentiasa mekar..agak-agak lah kan..kalau semua orang dalam dunia ni fikir benda yang sama mesti kes cerai tak lah seteruk sekarang ni..hehe..suka-suka je buat andaian sendiri..nak nasihat pun tak reti..nak kata dah kahwin pun belum lagi..semuanya bergantung pada jodoh masing-masing dan kekuatan mental.ada yang bercerai sebab tiada persefahaman..bagi sebab macam melepaskan kentut je,macam senang je kan..macam tu juga lah dalam percintaan..hehe..poyo je.. adalah sikit macam doktor love..hehe..jangan nak berangan la..sudah-sudah lah tu cik wadi oiii...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

sekarang ni..aku bahagia sangat dengan si dia..memang la,sering terluka dan dilukai..tapi semuanya berpunca dari diri sendiri juga kan..masakan pokok takkan bergoyang kalau takde angin..haa camtu lah jugak dalam sesuatu hubungan..hubungan mana yang tak dilanda gelora..cewahhh..ayat tak boleh nak habis baek lagi ke..hehehe..tapi betul la kan...cuba kita tengok parents kita..melayari bahtera perkahwinan yang memakan masa berpuluh tahun tapi still okay,alhamdulillah...memang la ada pergaduhan tapi tidakla sampai bercerai berai...semuanya bergantung pada diri masing-masing juga kan...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

macam kisah aku dan si dia..memang bergaduh takdela tahap gaban..tapi tup tup...end...last-last angan ke mana..dah melayang terbang..tapi kalau da jodoh tak ke mana juga kan..masa tu aku rasa oren lah juga..hehe..rasa sedih yang teramat sangat sebenarnya tapi tak dapat luahkan...tapi aku reda jela,sebab aku tahu kalau kita mencintai seseorang,kita harus merelakan dia pergi..walaupun hati ni berat sebab memang dah sayang gila lah katakan tapi nak buat macam mana kan...
akhirnye,kami still bersama semula.bak kata pepatah,burung yang terbang pasti akan gostan jua..haha..gurau saja..kalau dah jodoh tak ke mana kan...apa yang kami buat selepas bersama kembali???jeng jeng jeng...!!!kami berbincang,berterus terang dan menjadi orang baru..dan yang paling penting kami mulakan semula hubungan kami..maksud???mulakan semula hubungan kami cam kami mule-mule kenal dulu macamtu la..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

bagi hubungan yang hampir retak..sesuai sangat la tengok coffee mate(nota cinta)...cerita ni orang tersayangku yang bagi...cerita ni sweet sangat-sangat...confirm dapat baiki semula hubungan..insya-Allah..
aku suka ayat dalam cerita tu....


"ada kala kita perlu berpatah balik di mana ianya bermula dan melihat bagaimana ia boleh disemarakkan, kerana setiap peluang memberikan kemungkinan, namun kadang-kadang ia memerlukan lebih daripada itu."



Sunday, January 16, 2011

Tolong ingatkan aku

arghhhh!!!!esok quiz math...ooohhh tidak!!!kenapa math still mengganggu hidup aku ni...waaaa tak mau tak mau....uwaaa...tolong la math..pergi jauh-jauh dari hidupku..ohh tidak!!boleh koma kalau asyik fikir pasal math ni...

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

love letter to math....

DEAR MATH...
i hate u i hate u....
could u please go away...
please i beg u...
go away from my life...
i'm sucks with u..
just leave me with my biology n chemy...
u r not important for me...
why u always come n disturb my life....
go away baby...go away!!!!

Friday, January 7, 2011

Simfoni hitam....



malam sunyi ku impikanmu
ku lukiskan kita bersama
namun selalu aku bertanya
adakah aku di mimpimu


di hatiku terukir namamu
cinta rindu beradu satu
namun selalu aku bertanya
adakah aku di hatimu


tlah ku nyanyikan alunan-alunan senduku
tlah ku bisikkan cerita-cerita gelapku
tlah ku abaikan mimpi-mimpi dan ambisiku
tapi mengapa ku takkan bisa sentuh hatimu

bila saja kau di sisiku
‘kan ku beri kau segalanya
namun tak henti aku bertanya
adakah aku di rindumu


tak bisakah kau sedikit saja dengar aku
dengar simfoniku, simfoni hanya untukmu

tlah ku abaikan mimpi-mimpi dan ambisiku
tapi mengapa ku takkan bisa sentuh hatimu




aku suka sangat lagu ni...kadang berangan macam tengah buat video clip dalam hujan..hahaha..poyo je,..
anyway love this song by sherina...



Thursday, January 6, 2011

Segalanya berubah...

mata hati dan jiwa...
wahhh..apa yang berubah tu ye...agak-agak apa ye..

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

hmmm...diriku lah yang berubah...mungkin nak jadi lebih matang dan tak cengeng lagi dah..
waaahhh..betul ke apa yang aku cakapkan ni??uit uit uit..hehe..Insha allah..aku akan cuba sedaya upaya..
aku wadi 2011..wahhh..mengada betul larh!!!azam baru aku tak nak cengeng lagi da!!!!hahahaha...tapi apa-apa pun..welcome to 2011 n goodbye to 2010..
i'm a new wadi...